Volume eten, wat is dat nou precies?
Volume eten, een term die de afgelopen tijd een flinke opmars heeft gemaakt. Maar wat is het nu precies? Waarom zou het voordelen
hebben en is het allemaal wel zo spannend als het lijkt?
Volume heeft te maken met hoeveelheid, maar als we voedingsgerelateerd kijken naar volume voedsel dan wil dit eigenlijk zeggen dat we het hebben over veel voeding in hoeveelheid voor in verhouding weinig calorieën. En dat is wat natuurlijk vaak van belang is bij gewicht verliezen. Je wilt voldoende kunnen blijven eten en toch vet verliezen. De energie-inname moet in ieder geval in balans zijn en in de
meeste gevallen zelfs negatief. Dit betekent dat je meer zult moeten verbranden als dat daadwerkelijk door middel van voeding binnen komt.
Dit kan onder andere door meer te bewegen of de voedingsinname te beperken. Even om een beeld te scheppen hoe volume voedsel eruit moet zien: het hele bord ligt vol, maar bevat eigenlijk weinig qua calorieën en toch ben je gevuld. Precies wat we allemaal wel zouden willen, maar hoe doen we dit?
Als jij kiest voor gezonde voeding en de juiste producten, kun je namelijk echt nog wel veel eten. Kijk maar naar het verschil in volume als we het hebben over een bakje havermout of één boterham met Nutella. Die boterham is zo weg, vult minder goed en bevat minder voedzame
nutriënten (o.a. vitamines, mineralen) in vergelijking met een bakje havermout vol vezel, energie en meer volume. Alleen al het gevoel of
idee langer bezig te zijn met iets opeten werkt voor de meeste mensen in de praktijk positief. Volume voorkomt honger!
Dan de vraag, wat zijn producten met veel volume en weinig calorieën. Om een paar voorbeelden van voedingsmiddelen te geven die laag zijn
in calorieën maar wel veel volume geven, heb ik hieronder enkele voorbeelden beschreven:
Groenten – denk hierbij ook aan manier van bereiden en opeten. Shakes maken, zelfgemaakte soep, rauw snacken etc. het kan veel uitmaken in het gevoel van verzadiging.
Voorbeelden: pompoen, courgette, bloemkool etc. zijn groenten die veel volume kunnen geven.
Fruit – Blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien, watermeloen. Deze bevatten in verhouding met andere soorten (zoet) fruit de minste
hoeveelheid koolhydraten/suikers..
Magere/halfvolle yoghurt/kwark
Hiervan veel volume eten vanwege het lage aantal calorieën dat het bevat (een voorbeeld, de Frans magere kwark van Almhof bevat slechts
59 calorieën per 100 ml.
Meer weten? Neem gerust contact met me op.
Leave a Reply