Verboden voeding

Verboden voeding

Verboden voeding

Cliënten die bij mij komen zijn vaak gepokt en gemazeld door de dieetindustrie omdat ze al diverse diëten hebben geprobeerd. Termen zoals: “aardappelen zijn slecht”, “je moet zo min mogelijk vet eten”, “om slank te worden moet ik levenslang op dieet” komen regelmatig voorbij. Mijn nekharen gaan hiervan overeind staan.

We labelen ons eten graag als ‘goed’ en ‘slecht’ of ‘gezond’ en ‘ongezond’. We maken een soort blacklist met daarop alle producten die we ongezond vinden en die we onszelf daarom verbieden. Je voelt je zwak als je iets hebt gegeten wat ‘verboden’ is. Bovendien wordt alles wat jij jezelf verbiedt extra aantrekkelijk en wordt het verlangen om het te eten alleen maar groter. ‘Slechte’ voeding bestaat niet! M&M’s en bloemkool zijn beide voedingsmiddelen die je prima kunt eten.

 

Daarnaast is het van groot belang om, refererend aan één van de opmerkingen hierboven, wél die aardappelen te eten. In een aardappel zit bijvoorbeeld een grote hoeveelheid vitamine C wat helpt bij het ondersteunen van je weerstand. En wist je dat je hersenen goed functioneren op koolhydraten? Laat dit nou toevallig ook in een aardappel zitten! Het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen is dus geen optie. Eet zo gevarieerd en gezond mogelijk.

 

Een richtlijn die ik hiervoor gebruik is de 80/20 regel. Dit houdt in dat je 80% van jouw inname laat bestaan uit voedzaam eten. Dit is eten dat genoeg vitaminen en mineralen bevat en kwalitatief goede eiwitbronnen, vetbronnen en koolhydraatbronnen. De overige 20% is voeding dat bestaat uit net wat minder goede voedingsstoffen (zoals dus bijvoorbeeld M&M’s).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Chat openen
Hoe kan ik je helpen?
Befoodiful
Hallo,

Heb je vragen over een van mijn workshops of mijn individuele coaching? Aarzel niet en stel gerust je vraag!